14 июн. 2022 г., 09:53

Съвременна приказка 

  Поэзия » Любовная
639 1 3

     

 Съвременна приказка

 

Във къща до реката

живееше рибар

и влюбен бе в русалка

със устни - цвят на нар.

 

Излизаше той нощем

на лунна светлина,

русалката да гледа

как ходи по брега.

 

Обичаше я много

и страдаше дори,

и искаше той само

до нея да стои.

 

Веднъж така унесен

загледа я с тъга,

но тя му се усмихна

и хвана му ръка.

 

От нея изненадан,

изгуби говор той,

от чара ѝ омаян,

прошепна: „Боже мой!“.

 

А малката русалка

различна бе сега –                     

красива, без опашка

и с хубава снага.

 

И тя го заприказва,

и каза му така:

–Ще бъда, скъпи, твоя,

но има правила:

 

дворец ще ми направиш

от мрамор и кристал,

фонтани ще поставиш

и светъл бял портал.

 

И вечер ще ме водиш

на дискотека ти,

във танци и забави

ликът ми да блести!

 

А лятото в чужбина

да видя красоти,

аз искам да замина

със двете ми сестри.

 

За майка ще се грижиш,

за моя стар баща,

за тримата ми братя

и мойта дъщеря.

 

Ако ти доскучае,

на работа върви –

парите ще ни трябват

за нас на старини!

 

Рибарят се уплаши,

забрави за любов

и бързичко отпраши

към стария си дом.

 

Не искаше русалка,

любов и красота,

мечтаеше си само

за своята жена.

 

       Мария Мустакерска

 

© Maria Mustakerska Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??