Аз - от малък гледам рибки
във един голям буркан:
пет акули, шест скаридки,
две-три цаци и калкан.
С нагревател - във буркана
аз ги топля в студ и мрак.
Всяка сутрин - сам ги храня
със мухи и качамак.
Сменям им през ден водата,
пускам им по малко йод.
С малка помпа от контакта
ги зареждам с кислород.
Сред шубрак от водорасли
аз отглеждам и рапан.
Той е хищник - безопасен,
но е малък хулиган:
По стъклата се лигави -
все оставя там следи.
С всичко живо той си прави
не дотам добри шеги:
Преди дни реши че може,
върху плоския калкан
своя дом да разположи -
раковина от титан!
А калканът - както спеше
и сънуваше лош сън,
скокна - право към небето!
Охлювът, излитна вън!
Полетя… и страшно точно
цопна в моето шкембе!
И от лютото започна
много страшно да реве!
Дръпнах го от мойта супа,
под чешмата го измих
и в буркана пак го пуснах
до скаридите добри.
Те пък - мигом се засмяха
на “лютивия” рапан!
И след този ден нататък
той не беше калпазан.
Взе да чисти във буркана
всички лигави следи.
Изведнъж, за пример стана
сред дълбоките води!
Юри
Йовев
Ноември
2022 г.
© Yuri Yovev Все права защищены