В един ден празници два -
Трифон Зарезан и Свети Валентин,
но любовта към тях не е една,
обич се дава само на един!
По бързо на мъжа сърцето
печели тоя известен пейзан,
дето зарязва лозите, дето
е баш лозаря - Трифон Зарезан.
Екипиран мъжа, в ранни зори,
потегля да посети лозята,
да зарязва с молитва лози,
с вино да напои земята.
Празникът започва с божествения елексир,
животът тръгва като на кино,
краката омекват по - подир,
не могат да носят каните вино!
Със залеза, с мъка от лозята,
на зиг - заг мъжа се завръща,
намира посоката трудно главата
и вратата на собствената къща.
Коленичил под погледа строг,
глава склонил до коленете на жената,
той слуша дългия монолог
и шепне обещания като клетва свята,
че ще обича Свети Валентин,
нея, семейството, децата,
на лозята няма да ходи сам и един,
ще бъде вече:,,Каквото каже жената!"
© Никола Яндов Все права защищены