Лятото при баба бях.
Как отмина, тъй и не разбрах...
Но повярвайте, неповторими дни!
Станем ли от сън - безброй игри
чак до късна вечер.
Не ваканция, а песен!
С моите двама братовчеди
Борко и малката Ели
слязохме веднъж в мазето
по едни каменни стълби, където
в касетки бяха наредени
чушки и домати червени ,
кайсии, праскови и сливи.
До тях се търкаляха две - три дини…
На рафта - компоти и разни шишета,
наредени като в истинска аптека...
Чак сега разбрах, че в мазето растат
плодовете и всякакъв зарзават,
който мама купува в града от пазара.
О, Боже, зад нас в тъмното нещо зашава!!!
Лампата светна и сноп светлина
на баба кротката, блага усмивка огря.
- Какво правите в тъмното, мили,
От кого ли тук сте се скрили?
Ха сега по стълбите ми помогнете
една голяма диня изнесете
и да му похапнем, тя е тъй полезна.
Рече тя и резна по един голям резен
за дядо, за Борко, Ели и … за мен!
- После с дядо ще отидете
и тримата, с него да видите
къде растат … витамините.
- Да тръгваме в градината на здравето! -
подкани ги нетърпеливо дядото.
По една торбичка взеха
и по пътечката поеха.
Откъсна пет чушки червени
и ги пусна в торбата на Ели.
- Деца, добре запомнете,
от този вкусен зеленчук ако ядете,
с витамин Це и минерали немалко
ще имате силата на Крали Марко.
Щом хапвате от тях, ще ви опазят
от грип, настинки и всякакви зарази.
От дървото касетка с кайсии набраха.
После от сладкодумия дядо разбраха,
че съдържали витамин с името Ка,
а от него по- здрави децата растат.
В ляво нагазих в един храсталак,
а дядо ми каза – Това е спанак!
В него има не един витамин –
А, Бе, Це, минерали, каротин !
Наричали го „Крал на зеленчуците“,
баба често го готви на внуците.
По - натам до плета растеше дива,
избуяла зелената коприва.
- В нея има желязо, деца,
баба приготвя от нея чорба.
Слънцето вече се скри зад баира,
а дядо да разказва не спира.
В слънцето също имало витамини,
дори повече от тези в нашите градини.
Витамин Де помагал за растежа,
поддържал всяка кожа свежа.
Наричали го “слънчевият витамин”,
безкрайно важен и необходим!
От чудесата, които днес видяхме
отлично и тримата разбрахме,
че в бабината градина вълшебна
не пръчица магическа е потребна.
Тя иска редовно мотичка
и да пие всяка вечер водичка.
От утре пътечката знаем…
Ние, братовчедите, градинари ще станем.
От градината на здравето да има
витамини за всеки и за цялата зима!
© Даниела Виткова Все права защищены