Зарових се в писма и снимки,
в стиховете, в разказите... в мен
и облякох роклята със много бримки -
роклята от спомени и лен.
Колко много рани се разкриха,
колко шевове - неравни, криви,
колко кръпки дните ми ушиха
върху спомените ми игриви...
И колко бях само щастлива
със семплия си детски вид,
сред приятели... в мистерия пенлива
как бързо се стопява спомена размит.
И колко незапомнени неща
и мислите, и фактите, и дните
събуждат се сега в мисълта
сякаш са разбити стените.
Сякаш успях да открехна вратата,
думите и смеховете чула
и съзряла събитията, хората и имената,
а нямаше порта тъмната кула.
Стоях... защо не можех да проникна
в тая мистериозна, чиста стая
и защо не можех спомена да викна
при мен да дойде от безкрая...
Но усещах... чувах всеки вик
на агонията ужасяваща, разкъсваща
и чувствах... докосвах всеки миг
на радост, сладостно раняваща...
И с онези стари, скъсани сандали,
в изтритите, ала закърпени дънки
виждах себе си в одежди вяли
и от спомена ушити - рокли тънки.
Не помнех всичко... но усещах
някакъв полъх нежен, магичен -
не само бледо миналото срещах,
но бях там - в света различен.
© Борислава Илиева Зашева Все права защищены