С гръм и опечалено
времето пада зад стола.
После,
след пауза концентрация,
шумолящо и търсещо,
хлебарките плъзват
иззад четирикрилния гардероб.
Той е огромен
и зад кафявата му тайна
се е стаило цяло пълчище.
То чака.
Чака да изсънувам
шарените пиеси
и да се гмурна в черното
на някой кошмар.
Раздразнена и засегната,
че някой с влажни челюсти
е накърнил заветния ужас
и, впивайки зъби в плътта му,
го е разкъсал на части,
сънена и ядосана,
протягам ръка
и взривявам мрака
с едно изщракване
на електрическия ключ.
После
започва да вали.
А четирикрилният гардероб
стои насред стаята
с цели четири криле
и все не може да литне.
25.05.1997
© Мария Димитрова Все права защищены