Вдигнете завесата
Вдигнете завесата. Ще играя на воля.
Не е свършила пиесата все още.
Без режисьор. Имам си роля.
Няколко действия. Епилогът е после.
Зад кулиси черни, излишни суфльори.
Без слух останах от думи измислени.
Публика искам. А не воайори.
Зад зидове скрити, от тъмнината притиснати.
Аплодисменти не искам. Въздух ми трябва.
Изключете ослепителния прожектор отпред.
Елате на сцената. Не стойте във залата.
Нека е празна до последния ред.
Ще бъдем без роли. Ще играем живота.
По някакъв наш, собствен закон.
Ще надцакваме Черната. Като в белота.
Дори със седмак. И против всеки канон.
И когато времето дойде...
И изиграем неписан, един епилог,
горди ще бъдем, че без маски играхме.
Нека без маски, да ни приеме и Бог.
© Ник Желев Все права защищены
"Ще бъдем без роли. Ще играем живота.
По някакъв наш, собствен закон.
Ще надцакваме Черната. Като в белота.
Дори със седмак. И против всеки канон."