ВЕРТИКАЛНО НАДОЛУ
Из цикъла: "Пиеса за четири ръце
и един български лев"
Днес всички ще строим завод! -
бе казал някога поетът.
И поколението с пот
реди комини до куплети.
Не му тежеше сутрин в пет
то смяната си да поеме.
Но може би с късмет проклет
роди се. Дявол да го вземе!
Вихрушката с безкръвен взлом
се втурна чудо да направи.
И социален гранолом
нарече дремещите крави.
На свои хора и без свян
продаде спящото ни стадо.
Завито в чула си съдран,
сънува зоб "зелена радост".
Заводите ни също спят.
Търгашите се съюзиха
в стремежа си как да решат
съдбата ни. И я решиха!
А Гинес сделка на века
в рекордната си книга вписа.
За левче - цял завод! Така
че даже Господ Бог го втриса!
Звучи под родния ни свод
пиесата трагикомична.
Един купува с лев завод,
а друг за хляба коленичи.
© Мария Панайотова Все права защищены
Този цикъл бе поместен в книгата ми "Връх за пеперуди".
Радвам се да те срещна на моята поечитна страичка, Вал!
Желая ти хубав уикенд!