27 февр. 2013 г., 08:44

Високо горе... 

  Поэзия
489 0 1

 

ВИСОКО ГОРЕ...

 

                    На един бивш депутат

 

Пое те оня вятър животворен,

разлистил вчера храсти и дървета,

и ето те над нас – високо горе,

и ето те – облакътен в небето,

и ето те над всичко и над всички,

над уличната кал, над сивотата –

и другаруваш с облаци и птички,

и пиеш слънце, дишаш топъл вятър...

 

Навярно друг е погледът отгоре,

различни са мащабите на дните –

изглеждат дребни къщите и хората

за тези, дето гонят висините.

И делничната глъчка не долита,

и не достига уличната врява

до сините пространства, сред които

денят ти лесен весело минава.

 

Крепят те горе ветровете свежи

на вчерашната лудост непонятна,

но нямаш ти на птиците летежа

и пъпна връв те свързва със земята.

Аз не забравям – сам те пратих горе

и позволих да литнеш нависоко,

но кой е пуснал сред небето корен

и кой е гледал плод с небесни сокове?

 

Простено ти е да забравиш всичко –

да мислиш, че си покорил простора,

да виждаш несъществени, мънички

дворове, къщи, улици и хора;

да мислиш, че за тебе само свети

доброто слънце и ти дава сила...

 

Ти виждаш себе си орел в небето,

аз виждам само шарено хвърчило.

 

Издигна те нагоре топъл вятър,

но аз канапа в шепата си стискам!

Това е участта на хвърчилата

и на безкрилите пилоти рискът –

красиви, леки, с птиците да спорят,

завиждайки им тайно за крилата,

над калната земя, високо горе...

 

…но просто за забава на децата.

 

 

© Валентин Чернев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • "Приказка за стълбата"!С днешен прочит!"Това е участта на хвърчилата..."Но тези шарени хвърчила не са детски и не са безобидни!Те са част от отровата на времето!
Предложения
: ??:??