-Ти бил ли си моряк? - Да, бил съм.
- И лекар ли? - Разбира се, съм бил.
Задавам си въпросите улисан
на този здрав и много мил катил.
- Не може да си бил - му опонирам.
А той стои с категоричен вид.
Учуден е, защо не го разбирам
и от учтив превръща се в сърдит.
- И депутат ли също? -питам скромно.
- Не! -казва той -говедо не съм бил,
но имах шансове ужасно много.
Пропуснах, да не стана за резил.
- Какъв си днес? - решително го питам.
Боксьор съм - казва - и такъв ще съм.
В отговори и въпроси се заплитам,
като в кошмарен и болезнен сън.
- За бой ли ми говориш, бе, човече?
Учудих се, че всичко, ти си бил.
Той причерня като беззвездна вечер
и ме записа в списъка немил.
© Валентин Йорданов Все права защищены
С Иржи.