Вие ме следяхте цяла вечер.
Аз ви чаках да влезете през вратата
на ателието
и постоянно я поглеждах -
голяма и бяла,
и затворена.
Вие се промъквахте зад гърба ми.
Не мърдахте
и не си шушукахте нищо,
само едва доловимото прошумоляване на пера
гъделичкаше мисълта ми.
Беше ми трудно да си овладея ръката
и да рисувам -
мислите ми бяха толкова разхвърляни,
че не можех да разбера -
концентрирана ли съм,
или всичко ми се изплъзва,
плъзгайки се по ширината на
очните ми ябълки -
от единия - до другия край -
светкавично
като тик или насочваща посока,
инстинкт на реакциите.
Реагирах ли?
Не мога да помня.
Нарисувах синьото.
Вие ме следяхте цяла вечност
и от време - на време ми проговаряхте
нощем.
Аз ви наричах ангели.
После си смених мнението,
макар и още да ви наричам ангелски посланици
/така ми харесва/,
въпреки че никога не сме преговаряли.
Всеки път предизвиквате радост в мен
с онези разхвърляни перца по улиците,
които приемам за знаци
и добри поличби /както казва приятелят ми/.
Дори и да знам че,
всъщност,
виновни са птиците
/все пак са си тяхни/.
Дори и не-нарочно,
все същото
е.
Винаги се усмихвам за "Здрасти!".
Понякога някой "непознат" пешеходец
ми отвръща на поздрава
и ставаме двама -
/независимо от пола/
насърчени крилати
посланици,
знаещи,
че за щастието не се преговаря.
Тогава си спомняме.
И разбирам, как така
само излязохте
през голямата бяла врата
на ателието.
Оставих синьото око
такова -
каквото вие ми подсказахте.
Гледащо.
© Северина Даниелова Все права защищены
П.п. Ето как условният отказ от подчертани претенции във философски и "дълбинно" психологически план може да доведе до добър резултат. А пък бай Младен, обаче, се е опитал - за щастие неуспешно, да натовари стихотворението с някакви негови си - баймладенови, "парадигми" и "мъдромислие".
Северина, като става дума в стихотворението за птици и за известно колебание пред статив, пак се сетих за един художник, който е почти официален и доста ... обхватен (т.е. не само в областта на изкуството), така да се каже, аналог на Ван Гог, както беше отбелязано в една статия. Възможно е в един момент да Ви представя документални кадри с него, а също и картините му. Малко по случайност наскоро стана така, че в качеството си на обикновен човек направих такова съвсем кратко представяне (с помощта на преводач) на същия художник и на кадрите с него, на психоаналитика проф. Ален Вание, който наскоро беше тук в София и имаше една лекция на тема изкуство и психоанализа. Вие, впрочем, как сАмо, си променихте("Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει", Хераклит ) напоследък стила на участие в сайта "Откровения"!?...