Въобще́...
О, моя Приятелко стара –
ти не си стара, въобще́!...
Знам: любовта не повтаря,
но не може и да расте...
Мислехме, че е голяма –
по-голяма не може въобще́!...
А оказа се страст разпиляна,
а и Вятър няма: да я събере́!...
Изгубихме много илюзии,
а повече не може въобще́!...
За това ли се гледаме гузни
и мълчим все с въпрос: „Накъде́?“...
О!... Толкова много мечтания!...
Какво ли мечтахме въобще́?!...
А в несбъднати „летни желания“ –
пак се вплита и глас на щурче...
И „всичко“ бе само Начало,
или Начало въобще́...
Като́ – „вълшебно“ огледало
и легенда за „златно ключе́“...
... Изгубихме нейде „ключето“
и легендата с него въобще...
Но аз си останах „момчето“,
което не ще́ да расте!.
Твърдяхме и вярвахме даже –
ако се вярва въобще:
Любовта ни ще се докаже!...
... Но Вечността ́ се оказа: клише́!...
... О, моя Приятелко стара,
ти не си стара въобще,
а в „Стар капан“ Животът ни вкара
и пак се въртим: „Накъде́!?“...
Но единствено са възможни,
ако има възможност въобще́
и посоките неотложни
са: Напред и Назад векове́...
... А днес ни и измъчва Дилемата,
ако има Дилема въобще́,
че в безкрайната същност на Времето
Посоките само са: две...
...И кой ли сега да посочи,
ако имаме избор въобще́:
Посоката вярна и точна,
а грешната – да отрече́?!...
Едната отвежда до спомени
останали нейде въобще́ –
от Забравата не прогонени,
но Разумът, тях ги не ще́...
А другата – с устрем повежда,
ако има възможност въобще́
към хоризонта с надежда
за нови добри Светове...
Към Непознатото тичаме,
а то е примамно въобще́....
Но сме забравили:
– и да се обичаме,
– и че морето не е до колене́!...
* * * * * * *
... Пак Есен... Ухае на дрожди
с аромат на зрялост въобще́,
а въпрос безответен ме гложди:
– „Защо ли - не ме намразиш поне́?!...“
10.12.2019.
© Коста Качев Все права защищены