В папурите на блатото, край селска бара,
домашни гъски с врява налетяха –
нахълтаха без свян и будоара,
на патиците диви, попиляха.
Размътиха водата непристойно.
Запощиха се в пух и перушина.
Гърди “развяха” – твърде недостойно
и дупета омазани със тиня.
А беше утро нежно и свенливо.
В прохлада си отдъхваше егрека –
от дупките си суеци сънливо,
надзъртаха страхливо и полека.
В черниците, край своята хралупа,
от нощното си бдение сломена,
дочула врявата, протестно измяука,
кафява кукумявка – възмутена.
А слънцето с усмивчица надникна,
през шумките на стройните каваци
и с ласката си нежна, еротична,
разпали май, у гъските мераци...
- Па, па!
Да ви разкажа –
изкипри се една гъсочка грива –
опашката си с глина щом намажа,
се виждам на гъсоците красива.
- Ха, ха!
Не думай мила драга –
изпъчи и се друга окомуш –
каква си гъска!
Щом надушиш “шпага” –
в секундата готова си,
за “муш”!
- Гек, гек!
Бе ти си много дърта –
изхилиха се другите накуп –
то, твоя, вече само клати “пърта”...
Брой му четир’десет –
не се повдига труп!
- Вряк, вряк!
Какви сте вий, вулгарни –
надкряка ги една младочка сива –
гъсоците ни, всички са нахални,
на мене лично, лебед ми отива!
- Ти чакай лебед –
друга и отвърна –
накрая, ще улучиш стар юрдек!
Чувал със царевица давам –
да те зърна,
когато те натисне с крив,
геврек!
- Пуу! Чумо!
Гръм да те тресе –
отново всички вряснаха в едно –
от кой гъсок не люпиш ти, яйце?
Да млъкваш, че оставаш без перо!
- О, тъй ли!
Кой пък ще ме бие?
И тук, настана пълна бъркотия –
хвърчат пера и човки, пух се вие,
сред водни пръски с люта гюролтия.
В туй време, клатейки се важно,
напет паток край блатото премина.
На свадата погледна влажно, влажно –
реши да се не меси и отмина.
Пък слънцето тополите прескочи,
но, вече се разсърди и напече,
че свадата досадна се проточи,
отеквайки на шир и надалече.
Ала утихна блатото на заник,
когато сенки дълги засноваха,
когато улулица с присмехулник
в дует, да свърши всичко, призоваха.
© Бостан Бостанджиев Все права защищены