Поживях и видях: не иде с думички да се глезя.
Вкусих от сладкия плод и от горчивия плод.
Зад тая игра, дето ú викат поезия,
има друга игра, която се казва живот.
Не за други, приятелю, аз за мене си смесвам лъжите.
По-бавно умирам така
и горчилката по-лесно преглъщам.
Изведнъж се оказа – далеко съм стигнал с мечтите!
Затова трябва дълго и трудно да се завръщам.
Но какво са все пак нашите стихове, нашите думи,
в ухо на слушател или в око на четец?
Като гайда са те в ръцете на малоумник.
Или тояжка в ръка на слепец.
© Райчо Русев Все права защищены