14 мая 2021 г., 07:33

Залюби Мина левент юнак. 

  Поэзия » Оды и поэмы
394 1 5

Залюби Мина левент юнак.
Люби го Мина година, 
година, че и повече
Сърце ѝ за него болеше,
мисъл ѝ към него летеше,
а юнак за Мина нехае.
Мина в гората отиде,
в гората вековната,
на брега на реката приседна.
Славеи в гората пееха,
реката нежно шептеше,
вятърът на Мина думаше:
”Девойче младо и хубаво, 
защо са тъжни очите ти,
защо дребни сълзи рониш?”
Мина тихо продума:
”В сърцето ми тежка рана,
в сърцето ми болка голяма
и лек за нея няма.
Ще те помоля нещо, Вятърко
и тебе, Речице,
песен да ми попеете,
песен нежна, преспивна!
Аз тук на брега ще полегна 
да заспя, да засънувам 
моята първа изгора, 
първа и единствена.
Ще заспя, ще засънувам
и в съня нека остана!”
И разплете си Мина косите,
и на брега си полегна.
Мека ѝ трева постеля,
синьо ѝ небе завивка,
нежна ѝ ръка възглаве.
И песен ѝ запя реката,
песен нежна преспивна.
Заспа Мина засънува 
и от съня си се не пробуди.
Корени косите ѝ станаха,
очите ѝ чисти извори,
сълзите ѝ бистри ручеи,
снагата ѝ къдрав габър.
Щом вятър ѝ през клони пробяга
песен все тъжна подхваща
за любовта на таз мома злочеста, 
ручеите тихо припяват,
реката Мина оплаква,
славеи пеят в гората,
а вятърът тез песни разнася
по долини и по планини,
по равни тучни полета,
чак до града голяма.
Нек чуят и знаят 
как е мома любила, 
любила левент юнак.

© МД Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Благодаря!
  • Лее се като народна песен! Много е добро! Поздравления!
  • Благодаря Ви от сърце! Кичестият Габър ми ги разказва. Той все такива ми ги нарежда като Приказките ми от Средногорието и ред други.
  • Наистина красиво и докосва душата. Обичам и аз такива народопесенни мотиви.
  • Прекрасно е! Винаги с удоволствие чета такива стихове, написани в духа на народното творчество! Наистина, много ми хареса!
    Сърдечни поздрави, за тази красотичка!
Предложения
: ??:??