10 янв. 2011 г., 18:16

Звезди в очите 

  Поэзия
663 0 9

                  Звезди в очите

 

 

 

Нощта  захлупва с шепи

                              полята   равни  край Марица,

на  юг - тъмнее  призрачно   Родопа,

                                     на север - Стара  планина.

А в скута им, като източна принцеса,

                      потъва  във тъма - Тракийска низина.

 

Лежа  по гръб на дъхава поляна,

                      омаян от  мириса на зряло лято.

Вечерни  звуци сменят 

                                неусетно  дневното стакато.

 С  дъх горещ полъхва вятърът  едва.

                               Тихо  пърха   закъсняло ято.

 

 

 

Въздухът все повече и повече тежи

                      от призива на щурците  полудели.

Още  миг – и  тишината се взривява

                                        от  напева  на  вече  строен  хор.

Луната – бледа хубавица,  пристъпя плахо

                                    под  блясъка на звездния   простор,

танцува  тя  за  влюбените  музиканти

                                  в     театъра   със  летния    декор.

 Далечни  галактики  ми пращат   поздрав,

                                             милиард  години  стар.

Звездите наедряват...  спускат се   в реката.

 

 

Сáмо  лятото  дарява  ни  цялата   Вселена.

 

 

Запленена  от мирис, светлина и звук, 

                                      душата  ми в  далечна орбита  отлита.

 

         А  аз  превръщам  се  във стрък   зелен.

 

 

 

 

Това направи  с   мен 

                    стихът на  поета, беден и злочест.

    Върна моя спомен -

               затиснат под пластове от сиви  листопади.    

 

© Запрян Колев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Ухааа, как хуваво е да се чете такава поезия, когато си далеч от Родината, ако знаеш само... Багодаря ти за краткото завръщане!
  • Благодаря longin(Любомир Деничин)!
  • Красива картина ...!!!Бях там и се насладих!!!Поздрав и благодаря!!!
  • Благодаря и на Ивон,Нина и Радка!Щастлив съм,че ви харесва!
  • Красива нощ под едри звезди...Много ми хареса ,Зап.
  • Нощта захлупва с шепи

    полята равни край Марица,

    Грабна ме от първия ред!
  • Благодаря, Румяна и Ели!
  • Красив спомен за топла лятна нощ, за едри звезди, които падат в пеката и в очите ти...
    Поздрави!
  • много поетично и красиво!
Предложения
: ??:??