21 июн. 2023 г., 11:45

Звездна песен 

  Поэзия
340 2 4

ЗВЕЗДНА ПЕСЕН

 

... когато си затръгвам от света,

повикан от звездата си полярна,

ще се сбогувам с няколко неща –

и първото от тях ще бъде Варна,

 

а сетне – със смокиновия двор

и със карето дрезгави гъркини,

с които пийнах ягодов ликьор

и си похапнах кексчето мъфини,

 

с тръстиките на Северния плаж,

със лодките, с рибарите по кея,

невям със тоя спомен, Отче наш,

щастлив – и на небето ще живея?

 

Със чайките по старото Гезме,

на Седма пейка с кенчето ми пиво,

и – щом останем с Бога насаме,

ще му разкажа, че живях красиво.

 

Поема ли по своя сетен път,

щом стъпя на Съзвездието Млечно,

аз ще те пея, Варна, и Отвъд! –

красавица, осъдена на Вечност.

 

18 юний 2023 г.

гр. Варна, 17, 30 ч.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??