11.08.2021 г., 7:30 ч.

6-ти август 2021 година* 

  Поезия » Пейзажна
329 2 1

6-ти август 2021 година*

(преображение)

 

Днес утрото нахлу като стихия

и демоните на нощта подгони,

но тръгна си и нощната магия

в преобразяващите се сезони...

 

А във гората северният вятър

отново дните дето идват дебне...

На хълма горе  чака и мъглата

и времето е топло за последно...

 

Едно зверче към изгрева побегна

(до Слънцето поиска да е близо!),

но умори се в своя бяг и легна

приемайки на вятъра каприза...

 

А Слънцето със себе си заето

намери време: в миг космично кратък –

с усмивка да го бли́зне по нослето

и в пътят си да продължи́ нататък...

 

Но някъде, отттатък хоризонта

раздухва есен стари пепелища.

Тя може би от неразбрана скромност –

не иска и не обещава нищо...

 

Но и природата си има па́мет –

и помни о́ще есенната сладост...

След бурите на лятото: тя за́вет

очаква за отлитащата младост...

 

Та за това навярно е прието –

във есента да бъдем малко тъжни

и в облачните фигури в небето

да разпознаем  бъдното сме длъжни...

 

А в Тайнството  „преобразяване“

фактически е „божията воля“

и в предстоящото му изживяване:

да станем само по-добри се моля...

 

А хората внезапно проумяли,

че ще се свършат приказните но́щи –

поемат по житейските спирали

с надеждата за страст гореща о́ще...

 

Но есента ще донесе в замяна

на северните ветрове, мъглите

и с о́ще неизбежната промяна –

и малко неразумност във мечтите!...

 

Е, може пак абсурдно да се влюбим,

но вечер край разпалени камини –

какво в Преображенията губим

ще смятаме с „обратните“ години...

 

На есенни цветя със аромата

и клоните от зрялост натежали

не можем да повярваме в Съдбата –

твърдяща, че сме малко остаряли!...

 

Носталгия по лятото разнежва

душите ни за обич закопняли

и с вяра във Вселенната надежда

на гра́вита́ционните спирали...

 

Понеже знаем в Пътя галактичен

отново ще се извърти́ Земята

и лято пак във пристъп романтичен

в живота ни ще върне топлината...

 

... С „преображение“ не ни тревожиш

защото знаем, че е неизбежно –

щом по-добри ще ни направиш,боже!...

 

... Но и за теб това е невъзможно!...

 

06.08.2021.                                               

*на 6-ти август е празника „преображение господне“.

Според българската митология на този ден се

„пречупва“ лятото и започва есента.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Дано да ни преобрази!
    Дано да станем по-добри!
    Поздравления за пожеланията, Коста!
Предложения
: ??:??