Нека си се подиграва
Рая, дето все е права!
Но и тя не знае всичко
и нарича Гугъл „чичко“.
Що за чичко е? В компютър!
Без екран и ток, без рутер
уредът петак не струва –
нищичко не вижда, чува.
Нора все е любопитна
и за всичко всички пита.
Тя усърдна е, работна –
отговарят ѝ охотно.
Но за честите въпроси
прякор смешен си изпроси.
„Питанката“ я наричат,
ала пак си я обичат.
Що е питанка не знае
Нора, пак опря до Рая.
Кака Рая сговорчиво
обяснява ѝ грижливо:
Щом въпрос един задаваш,
в края питанка поставяш.
Има знакът изразително
друго име – въпросителна.
Сърп наподобява с точка –
като в селото на Цочка.
Там видяхме го в хамбара,
ала дядо ѝ се скара.
Остър бил – щом си небрежен,
може зле да се порежеш.
Питаш ли, не срязваш клона,
даже остър да е тонът.
Тая хитра кака Рая!
Ще те подкачи накрая –
уж граматика тълкува,
а пък вечно се шегува.
Ала въпреки шегите,
много дружни са сестрите.
Тя и Нора, щом порасне,
като Рая ще е – ясно!
© Мария Димитрова Всички права запазени