30.01.2024 г., 11:04 ч.

8. Уроците на Нора: Многоточие 

  Поезия » За деца
122 0 2

Ако точките са трички,
значат пауза за всички –
недовършеност, вълнение,
пропуск в цяло изречение…
Те се слагат, казва Рая,
и в началото, и в края.
Може в скоби и в средата,
нещо липсва ли в цитата.
Многоточие реално
пише се хоризонтално,
може да замества дума
и абзац в писмо до Румен.
Нора скочи, молив цветен
с бял лист взе от чекмеджето.
Нарисува точки трички
сложи марки две и пликче
и в кутията изрично
пусна си писмото лично.
А на Рая се похвали:
– Ще се сетиш ти едва ли
колко много топли думи
съм написала на Румен.
Ако бях ги изредила,
щях да изхабя мастило
сигурно петнайсет тона,
с марки сто за пет вагона.
Щеше да е несъмнено
листът дълъг до Виена.
А сега – без лукс и прочие,
сложих просто многоточие!
Над това произведение
Рая смя се с настроение.
Нора цупи се сърдито,
вече нищичко не пита.
Нарисува сто вагона
с многоточия – бонбони.
А след дни, насред Виена,
плик получи батко ценен,
с надпис с трепкаща ръчичка
от едната му сестричка.
Румен бързо го отвори
и не знае що да стори –
няма ни писмо, ни снимка,
само точки – като в кримка.
Ех, безспорно е умница,
малката, добра сестрица,
ала този път не случи –
има още да се учи!

 

© Мария Димитрова Всички права запазени

На нослето си отляво
има Нора две кафяви
бенчици една под друга.
Те танцуват сякаш буги,
щом се смее или мръщи – ...
  107 
Нека си се подиграва
Рая, дето все е права!
Но и тя не знае всичко
и нарича Гугъл „чичко“.
Що за чичко е? В компютър! ...
  152 
Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??