Сега ще те питам, честно, кажи,
на моите въпроси отговори…!
Ако тръгнеш нанякъде силно решен,
Силно в мечтите си ти устремен,
Ще има ли спирка за твоите дела?
Ще си кажеш ли наум „Защо ли не спра?”
Ако имаш мечти, много мечти,
Ако искаш да бъдеш, а не да „си”,
Лесно ли ти ще бъдеш сломен?
Нали си свободен, не си в плен!
Ако с лодка тръгнеш навътре в морето
И нямаш цел, а слушаш сърцето...
Докъде би стигнал, къде би се спрял?
Ще намериш ли пристан, или на части сал?
Ако искаш в живота да преуспееш,
Ако искаш след бурите да оцелееш,
Би ли успял, ако нямаш насока?
Лесно ли ти ще намериш посока?
Аз ще ти кажа само едно -
Животът е кораб, пълен с мечти -
Трябва да избереш своята ти!
Попътен вятър и спокойно море
Ти желая аз от все сърце!
Да намериш пристан и сигурен бряг!
Да откриеш себе си, а не да си в мрак!
© Жасмина Маринова Всички права запазени