Аутисти
Те са деца, ала не обикновени,
живеят вглъбени в своя свят,
предметите, през погледа им често изкривени,
могат лесно да ги разгневят.
Те са деца-аутисти,
непредвидими в своето поведение,
ограничението в умствените им възможности
е причина за тяхната затвореност и отчуждение.
Те са с настроение променливо,
или се смеят, или просто плачат,
с движението им типично, въртеливо
на мястото си мълчат и се поклащат.
Те са сигурни единствено в своя свят,
където защитени, чувстват се значими,
всяка новост или промяна могат да ги ужасят,
по причини, за нас необясними.
Като проява, болестта им няма аналог,
комуникацията е базирана на мимики и звуци,
те са основното им средство за диалог,
и единствените разбираеми за нас езици.
Децата аутисти са почти изцяло лишени от говор,
със психично заболяване, значимо за нашия век,
нека помощта в социализирането им е нашият отговор,
отговорът на всеки съвестен и загрижен човек!
© fervor Всички права запазени