1.09.2009 г., 19:59 ч.

Август е Септември (icohim & katkatkat) 

  Поезия » Пейзажна
580 0 5

icohim & katkatkat

Когато жиците засвирят в стон

на крехък бриз от хладните вълни.

Когато гълъбите с лек поклон

приветстват облачните дни.

Тогава сякаш Август е Септември

и косите пълни са с мънички листа,

опадал цвят от късните тополи,

приветстващи началото на есента.

 

Тъгата в премяна от злато

пристига и носи късче от лято

за спомен. И може би сЪлзи.

Небето няколко ще пророни,

ще докосне пръсти и клони

... Септември е. Първи.

 

И локвите давят се във ритъм

на краткия, но жаден за земя ръмеж,

а месеца в колко ли надежда е оплетен,

ухание на есенен копнеж.

 

Рано се вече, рано се мръква...

В душата бавно есен пристъпва.

 

Слънчогледите земята поглеждат

и ронят сълзи в черни одежди.

 

Не може да скрие земята,

че вече студено ù става.

И някак посърват листата,

есенен килим да направят.

 

И тихо под сутрешна песен

ни кротко обвива топла мъгла

и сякаш че нищо не трепва.

А над нея Хелиос по пътя лесен

протяга лъчи от свойта ръка,

през пелената сива и лепкава.

 

Не мога. Не мога. Не вярвам!

Но шепот дочувам, съзирам и сянка.

Нейния мирис навън се долавя.

Идва. Да приспи душите във дрямка.

Не мога. Не мога. Не трябва!

След Август е ред на Септември.

Така е и така си остава...

Сред есен скоро ще се намерим.

© Христо Стоянов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Сега трябва да сложите песента на Миро"Август е септември"това е шега стиха е великолепен!Браво и на двамата!
  • Поздрав!
  • може би любимият ми дует
  • И аз харесах!
    На двама ви - по един поздрав и по една усмивка!
  • Толкова е красиво... Едно от най - хубавите стихотворения, които съм чела..
Предложения
: ??:??