5.08.2013 г., 8:54 ч.

Аз, морето и нощта... 

  Поезия » Пейзажна
198 0 2

 

 

Аз, морето и нощта...

                            Някога в Атлантика...

 

Нощта подгони вечерта

и сляха се вода и бряг,

прибоят с бялата черта

изчезна в падащия мрак...

 

Чернее сляпото небе

и блъскат се вълна с вълна-

със Вятърът съм насаме

изгубен в нощната мъгла...

 

Тревожно взирам се напред:

мъртвило, мрак и пустота

и няма бряг, вода навред...

(А тъй жестока красота!...)

 

Но трябва ми една звезда,

от всичките една поне-

без нея все вода, вода

до хоризонта от небе...

 

А кой  ли да ми каже, кой-

как Времето да върна пак

обратно в тихият прибой

на вече позабравен бряг

 

и с чакаща във вечерта,

като самотен изпращач

и с дрехи само от цветя

жена във падащият здрач...

 

И в самотата подивял

понякога съзирам фар,

подгонвам го обезумял

(о нека е мираж макар!...),

 

но той изчезва точно тъй

и както се е появил...

 

... И пак: вода, мечта за бряг

и Вятър из нощта завил...

 

Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много ми хареса!
    Поздрави, докторе!
  • Добро е това! даже много ми харесва
Предложения
: ??:??