10.08.2022 г., 19:04 ч.

Аз съм просто пораснала Дороти 

  Поезия » Друга
416 7 10

Годините не са ме променили. Все същата съм — Дороти от Оз.

Е, вярно мъничко са се протрили подметките, но същият въпрос

и днес ме мъчи: "Божичко, къде съм? На север ли да тръгна? Не, на юг..."

Отдавна знам, не вярваме в принцеси, но вещиците има ги, напук.

 

Самата аз на вещица напомням, когато съм объркана и зла. 

Но бурите оставят ме бездомна, а Западът притегля ме: "Ела!"

На куп съдби натъквам се по пътя — кои без ум, кои пък без сърце.

По мъничко от свойте, дето кътам за черни дни, подавам им в ръце.

 

На някои им трябва капка смелост, но не защото толкоз ги е страх, 

а може би защото са им взели по нещо важно, жизнено, за тях.

Разбрах накрая — в този свят магии не стават, сам не си ли ги скроиш.

Но горе, над дъгата щом се скриеш, не бива от беди да се боиш!

 

Наистина се срещат изумруди. Веднъж са хора, друг път градове.

Но важно е за тях да се потрудиш. Добър да си, не просто да сновеш

с красивите обувки по паважа. Да чакаш друг над теб да се смили...

Преди не смеех гласно да го кажа. Но нямам дом за губене, нали? 

 

А Тото? Ех, отдавна се изгуби... След него други кучета не ща.

Пораснах. Даже мъничко се влюбих. Но бързо мина. Толкова неща

се случиха, че някои забравям... От тропането с токове и крак

през вечер леко кръст ме наболява. Без цайсите светът е пълен мрак.

 

А кичурът ми сив е, не е мода. Какво пък — в Канзас всички са така.

Не казвам, че начесто там си ходя, но споменът е вечно под ръка.

Е, толкова... Започвам днес начисто. С павета сиви вия свой си брод.

Остана неизследвано на изток. А имам само крайче от живот.

© Пепа Петрунова Всички права запазени

Ако можеха да говорят обувките...
Как ли смогват? Едвам ли търпят?
Ето, грозни са вече, изтъркани
от вървене по черния път.
Бяха някога нови. И лачени! ...
  1483  18 
Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Болката в кръста заради обувки направо си я предрекох, броени дни по-късно ме споходи 😄 Отивам да пиша за нещо хубаво, белким съм в пророческа серия. Поздрави, мили хора!
  • Браво, пораснала Дороти!
  • Може да е рошаво, но е вълнуващо и красиво! 🌹
  • "Наистина се срещат изумруди. Веднъж са хора, друг път градове"!!!!
    Чудесна интерпретация и изграждане на познатия образ на Дороти, Пепи! Но обогатен с твои мисли от талантливото ти перо. Не смятам, че е "рошаво"(и аз използвам това като определение на написаното!). Заслужи си поздравленията ми, а виждам, че и другите коментиращи преди мен са оценили качествата на произведението ти.
    Прегръцам те, миличка!
  • Беше от онези идеи, които ти се изливат накуп в главата и даже нямаш време да запишеш, та на места е и рошаво. Радвам се, че ви е харесало
  • "Разбрах накрая — в този свят магии не стават, сам не си ли ги скроиш."

    Разбрах, че си магьосница на словото!
  • Поздравления, Пепи!
  • Много ми хареса, много!
  • Разкош!
  • Хареса ми.
Предложения
: ??:??