9.11.2022 г., 9:02 ч.

Балканска нощ 

  Поезия
160 3 2

... както скитах през Балкана,

мечка страх, а мен не страх,

ах! – девойчица горкана

да си плаче, в миг видях,

сенокоска! – тежки букли

под косичниче от лен,

и си глътнах всички букви

в крайчеца на този ден,

 

тя изхлипа – пътят свърши! –

как тъй свърши? – рекох аз,

и насякох наръч върше,

палнах огъня тозчас,

сетне тръшнах ямурлука

връз дебела туфа мъх,

кукувица ли закука,

или аз преглътнах дъх? –

 

де да знам какво се случи

из бездънните гори? –

сякаш в мене шавна ручей

и във ва̀лога се скри,

или свирна ми в шубрака

вятърът на крушов лист? –

с третите петли във мрака

бях смирен, блажен и чист,

 

сетне слънцето възлезе,

тя се скри зад онзи връх,

подир белия ѝ глезен

пътя измълчах без дъх,

тръгна ли и днес в Балкана,

сещам топлата ѝ гръд...

Таз девойчица – горкана! –

дето ми препречи път.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Хубава история!
  • Лелееее, все се опитах да си избера ред, ма то поезия, та сладост и прелест!!!
    Няма такава.
Предложения
: ??:??