15.08.2008 г., 21:40 ч.

Бариера 

  Поезия » Друга
665 0 4
 

Създадена със замисъл основен

и с помисъл грижовен

веднъж за безопасност,

друг път за прескок,

 

понякога срещу опасност

или с цел отскок,

бариера преграда означава

и сигурността на човека тя обезпечава.

 

Всъщност бариерата е пречка -

физическа или духовна,

истинска или илюзорна,

субективна или обективна,

 

преодолима или недостижима,

нужна или необходима,

расова, езикова и говорима...

и още много други бариери за човека има!

 

Който може и умее,

бариерата прескача и си пее, и се смее,

друг пролука си намира

и като плъх под нея се провира.

 

Единствено наивникът пред бариерата се спира,

кротко чака или се нервира,

когато някой го надскочи или го подмине

и безпрепятствено бариерата премине.

 

С годините, с времето,

с грижите, на живота с бремето,

още докато сме млади, неусетно

бариерите си превръщаме в барикади,

 

по-късно стени от тях издигаме

и за да видим отвъд, на пръсти се надигаме,

но нищо не виждаме,

защото очите и душите си в тях зазиждаме.

 

Бариерата е създадена за сигурност, за безопасност,

но с нашите си бариери сме в постоянна опасност.

Човек трябва начин и сили в себе си да намери

и да се отървава от ненужните нему бариери!

 

 

 

© Анна Попова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Поздрави, хареса ми! Мъдро завършва:

    "Човек трябва начин и сили в себе си да намери

    и да се отървава от ненужните нему бариери!"

  • А на мене пък много,много ми хареса!Аплодисменти и да сваляме бариерите...
  • ..."защото очите и душите си в тях зазиждаме"

    поздравления!
  • Добре! И защо трябваше това да е стихотворение? Кое го прави стихотворение? Може би нескопосаната рима? Или накъсания ритъм? Защо не го написа като есе? Нима е по-обидно да пишеш есета? Или си мислиш, че е по-престижно да пишеш поезия? А темата за бариерата е интересна...
Предложения
: ??:??