И се редяха на дълги опашки –
сведени фигури с посърнали лица.
Жените – със забрадки на главите.
Децата – мърляви и разплакани.
Всеки чакаше своя ред да влезе.
Да се поклони, да се разкае и смири.
Да коленичи пред олтара и да поплаче.
Всеки чакаше молитвата си да каже.
А студът навън пръстите сковаваше.
И трепереше свещта във всяка ръка.
Но хората бяха търпеливи и чакаха –
в храма Бог щеше да чуе молбата им.
И така след всяко ново бедствие
невярващите Божията сила откриваха.
И пред портите на храма се стълпяваха,
където от години не бяха влизали.
И клетите човеци коленичеха отчаяни,
и целуваха разни Божествени портери.
И се кълняха във вечно послушание,
само и това бедствие да ги отмине...
А Бог се подсмихваше и люпеше семки.
© Ваня Накова Всички права запазени