Рано в понеделник сутрин
сбра се бобърска дружина
клони, пънчета да тътрят
и сред труд денят им мина!
Че задачата им сложна -
с бент реката да захлупят,
здрав да е и по възможност
да им прегради хралупа.
Зиме в нея те се сгушват,
с шума Сънчо ги завива,
речна песничка подслушват
бента да не им пробива.
Пролет дойде ли в захлас
на брега в роса танцуват,
а лете също като нас
в реката гонят се и плуват.
В мечти и песни, с ведър тон
редяха правите стенички
образцовия и спретнат дом
дойдоха да им видят всички.
Отгоре скокна по юнашки
бобърчето най-мъничко
спъна се и плясна то с опашка -
и хайде отначало всичко...
© Петя Маркова Всички права запазени