7.11.2005 г., 11:15 ч.

БЕСИЛО 

  Поезия
922 0 7

БЕСИЛО

Имаш живот,

Имаш мечти,

а вечно намръщен народ

все за нещо крещи.

Когато ти писва

заставаш и гледаш,

а връзката сякаш някъде липсва.

Поглеждаш скалите,

а те се изгубват нейде в очите.

Поглеждаш реката,

а тя бягя ли, бягя от теб,

търси зората.

Виждаш кълвач

и дърво избухнало в плач.

Палач и жестока съдба,

тъга в оредяла гора.

И падат изсъхнали клони,

Спираш и питаш-

„Кой от теб живота прогони?”

Кой ти даде бесило?

Какво във душата ти тъй с е впило?

Да вехнеш какво ли те кара?

Да умреш...какъв е товара...

А дървото...горкото,

То не помръдна.

Само мълчеше, не спеше,

А след секунда вече ръмеше.

Какво ли прочетох в сълзите?

Дълбоки ли доста бяхя следите?

Нито спеше,

нито дори от смъртта се боеше...

какво ли ме кара със него да плача,

да си спомня отново в съня за палача...

А каза ми то:

„Ти знаеш защо.

Ти знаеш за болката моя,

ти знаеш за него- пороя...”

Вятърът вее,

да си тръгна отново ми пее.

А корени стари в земятя

не щат и да чуват свирнятя.

И не щат да избягат...

и живота ми бледен залагат.

Но аз приех гората

и всяка моя сутрин започвах със нея-  зората.

Вечер мислите отпращах

и облак за възглавница си хващах.

Ти мина своя път,

Видя и лошото в светът.

Жалко, че не те познавах

и да проговоря все не пожелавах.

И вече не валеше,

и сега дървото не мълчеше...

В мъртва тишина говорейки умря,

в нея аз си тръгвах през изсъхнали поля...

И сърцето ми тъжеше,

защо не го събудих,

то може просто да си спеше...

Стана полунощ,

Задуха буря.

А то не се помръдна...

От къде такава здравина

В неговата смъртно бледна тъмнина....

© Поля Георгиева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • обаче сега се замислям ако трябва да бъда критична заглавието в моите предтсави..не пасва...може би
    Иначе.....прекрасно!
  • ,,дърво,избухнало в плач".....!!!!!!!!!!!!Това ще го запомня!
    Очаквах стихотворението да е супер мрачно и може би грозно ..заради заглавието...смъртта е грозна...обаче дори смъртта на дървото ми се видя хубава ..и тъжна да...,но хубава!.....абе нямам думи!
    10!!!
  • !!!3 мин. седя и зяпам!!!ПРОСТОООООО
    НЕ Е ПЕРФЕКТНО А НЯМАМ ДУМА, КОЯТО ДА ПАСВА!
    НЕ 6, А 66
  • БЛАГОДАРЯ ВИ! Много се радвам че ви е харесало ...също така държа да кажа и че оценявам критиката, защото наистина смятям че имам нужда от нея,както може би всеки друг човек.
  • Много е хубаво възвишена,имаш много уникален и интересен стил,дерзай въпреки всичко,горе главата и във на никой краката!
  • Браво и от мен!
  • Ауу, много слабо изпълнение. Идеята - разводнена. Изобщо - зле. Можеш и по-добре предполагам, ще прегледам.

    Хакуна матата,
    Симба
Предложения
: ??:??