„Битие́“*
Живота е една загадка
и от души́, и от тела́,
но във Библейската препратка
до днес не схващаме това́...
Душите ни са безтегловни
(единствени във този Свят!)
но без телата са: „бездомни“
в човешкият си кръговрат.
Душите ни са като птици –
летят в простора те без страх,
а има „божии частици“**,
които свързват ни със тях.
Тъй гравитацията властно
Земята дава за подслон
и със душите тук прекрасно
се чувстваме във своя дом!...
Но има нещо необмислено
във божия приоритет –
душите само и единствено
да бъдат вечни за напред...
Но без телата те са ничии
бездомни са докрай Света –
за тях религии и притчи
надвикват се през Вечността...
Какво е Вечността за всеки?...
– Загадка без полезен ход
от всички пътища, пътеки
познал във земния живот...
Но има и Вселенна Вечност
и тя е Космоса над нас –
макар и чужда за Човечеството,
но то от нея си е част!...
Не ни е дадено да знаем
(и нито Време за това́!)
или́ да осъзнаем: Края
с човешките си сетива́...
Тогава с детско любопитство –
кого да питаме?... Не знам!...
Нагоре гледаме единствено,
но даже Бог го няма там!...
И тъй ще минем не разбрали,
предчувствие ще ни тежи́ –
в религиозни ритуали
за уж „безсмъртните души́“...
... А Вечността във „молекула“***
се носи в Космоса сама
със вихрите, но все от нула –
с Живот в поредната Земя...
Създава първо тя телата,
душата пък незнайно как
по свои пътища познати –
намира във телата бряг!...
... но тя ги учи да обичат,
и мразят също (може би!...),
а Боговете им предричат –
това: „наричано съдби“
28.02.2021.
*“Битие́“ – първата книга от Библията,
в която се говори за: „Сътворението“
През 1927 год белгийския професор по физика
и астрономия Жорж Льометр ползвайки
описанието на „Сътворението“ във „Битие́“
предлага хипотезата, че в Началото на
Вселената стои „експлозия на първичен
атом“. Това става основа по-късно да се приеме
идеята за: „Големия взрив“, който преди около
13.8 млрд. години довел до произхода на
Вселената.
**Хигс бозонът (наречен „божия частица“) е
потвърден от ЦЕРН през 2013г.С това се доказа
как частици „без маса“ успяват да създадат
„маса“ в материята. (Уикипедия)
***ДНК- молекулата е универсалния носител на
живот във Вселената.
© Коста Качев Всички права запазени