16.09.2011 г., 18:27 ч.

Близнакът - Рожденият ден 

  Поезия
1302 0 11

Близнакът – Рожденият ден

 

В уречено време

и точно фиксирана дата

пристига при мен

един виртуален близнак -

Рожденият Ден.

 

Момчето порасна и стана мъж,

а моят близнак пристига редовно…

годишно веднъж.

На всяка от нашите срещи

оставя ми  кошница, пълна

догоре почти

с годишния списък от спомени,

стремежи, неволи, мечти…

Със шифър единствено нему известен

отваря вграден в съдбата ми сейф.

Изважда  от него секретната папка

в която бързо намира

изживяната вече година.

Поставя ѝ пломба и номер

и в папка отделна класира.

 

Днес беше смутен, неспокоен...

С треперещи пръсти извади

поредния лист

на вече  изтекла година.

Погледна ме тъжно с усмивка унила,

в очите  сълзи́  заблестяха,

в които  прозираше  залез,

различен от онзи – „вълшебно златист“.

Не каза и дума - остави ми спомени,

помаха за сбогом с ръка и…

и пак си замина.

Навярно той беше разбрал,

че щом се откъсне последния лист

ще тръгне съдбовният влак,

във който… напразно ще чакам

годишната среща със моя близнак.

 

-                 ***    -

 

Все някой ден и нашите души ще тръгнат

за "онзи" необятен... паралелен свят.

Но няма бури спомените да изтръгнат -

дори без нас, те в миналото ще вървят.

© Христо Запрянов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??