Не всичко във живота е цветя и рози,
по-често срещаме се с тръни и бодли.
И камъните остри нараняват ходилата боси,
бележат пътя ни със кървави следи.
И тежки отражения душевни,
разкриват ни пътеките неравни.
И както Господ към голгота кръста носи,
тъй носиме съдбите си отрано.
Съдът отсъдил ни е жрибий при зачатие,
къде ще спрем съдбата да погълнем.
Когато дойде времето за нашето разпятие,
не ще е за забрава, спомен ще покълне.
И този спомен с времето нараства,
листа ще пуска, корени ще има здрави.
Какво ли ще поникне, цвете, тръни,
че розите бодливи са, туй да не се забрави.
А нашите следи от кръв дъжда отмива,
и вятъра суров отнася пепелта.
И сякаш нищо от живота не остава,
и крят му белязан е в реалността.
Но споменът е там израснал нейде,
той цвете е дори и със бодли.
И на живота сянката бодлива пак ще пари,
от радост или мъка ще гори!
© Петър Петров Всички права запазени