5.11.2021 г., 16:30 ч.

Богоотдаденост 

  Поезия » Философска, Строги форми
307 0 1

БОГООТДАДЕНОСТ

 

И никога не ще забравя

жестокия ти, груб юмрук.

Никола Вапцаров („Двубой“)

 

Всичко на виночерпеца ще дам.*

Омар Хайям („Рубайят“)

 

Тук

и там,

там и тук –

вред Животът

с груб, жесток юмрук

без

капка

жал и грях,

чак с охота

счуква ни на прах.

 

Все

едно –

плъх ли бе,

или птица,

княз или плебей

без

средства

и имот…,

шут, кралица,

гений, идиот…

 

Все

едно –

ти дали

все за всичко

беше прав, илѝ

си

вечно

ти грешал –

сведен ничком

пред ума си вял!

 

То

в едно

само май

има смисъл –

себе си докрай

без

капка

жал, без срок

да орисаш,

да дадеш на Бог!

 

А

подир

сетен дъх

Той решава:

кой – орел, кой – плъх,

кой

прав е,

кой е крив…,

Тебе слава,

Съднико Правдив!

 

________________________________________________________

* – Превод от фарси: Йордан Милев.

 

05.11.2021, 00:10, Горно Дряново

© Раммадан Л.К. Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??