БУКВАР ЗА БЪЛГАРИ
... ако можех сега
да си почна живота отново,
ще мълча на брега
на дълбокото Българско слово,
ще чета цяла нощ
някой братец какво е написал –
в стих с невиждана мощ
и красиво поднесена мисъл,
и – възторжен до вик! –
ще летя в писмената му – птица,
с всеки прелестен миг,
с всяка болка, родила сълзица,
както малко дете
листи с трепетни пръсти буквара,
тъй и аз до стоте
с обич лист подир лист ще отварям,
небеса ще чета! –
с вихрулиците пойни авлиги.
И ще дишам в света
на Великите Български книги.
20 март 2024 г.
гр. Варна, 6, 15 ч.
© Валери Станков Всички права запазени