БЪЛГАРКА
Българка е мойто име
във всяко кътче на света!
Това е и моето презиме
и фамилията в чуждата страна!
В България родена и отрасла,
с радост нося тези имена.
В чужбина съм – добиче в ясла,
с гордост имената си крещя!
Българка е мойто име.
Нямам друго пред света!
Българка съм, погледни ме
и ще сетиш гордостта!
Горда съм със своята родина!
Горда съм със свойта кръв!
Мащеха е майката чужбина,
тя е като въдица със стръв!
Отказвам се да бъда блюдо
на нечия чужда трапеза в света.
О, чужбино, чужда ! Ти, Юдо!
Алчна за на емигранта кръвта.
Крадеш от чуждите несгоди.
Крадеш от чуждия живот.
Гладът превърна ни във роби,
устремени в живота на робот!
Отказвам се от туй, що имам.
Отказвам се от живота без любов.
Отказвам се пари да взимам
във свят тъй мрачен и суров.
Българка съм аз родена,
българка и ще умра!
Съдбата ми е отредена,
нея не мога я възпра!
В България да дишам и живея,
в България да плача и скърбя,
в България от радост да се смея,
България е моята страна!
© Иванка Неделчева Всички права запазени