27.04.2013 г., 16:18 ч.

Цвете и цвят - Притча 

  Поезия » Философска
727 0 1

Цвете и цвят

Притча

 

На всички Цветя

 

Далече, далече назад и преди...

живяло е кралство в безцветни следи:

Кралицата пръскала всичко във бяло,

а Кралят – със черно, на дясно и ляво.

 

Децата им – мили, копнежни създания,

Съдбата дарила със нежни ухания,

но с цвят на лицето от черно и бяло.

Тъгата седяла с оловното тяло.

 

В съседното кралство безгрижно лежали

нетленните братя – студени кристали.

Разбрали за тъжната участ безцветна,

те мигом, без страх, на конете се метнали.

 

Най-първи Рубин се докоснал до Роза.

Топаз със Мимоза ръцете кръстосал.

Берил Супернова дарил на Жасмин.

Запалил в Невена пожар Турмалин.

Опал наросил със звезди Детелина.

Рутил във очи потопил Цветелина.

Планински кристал приласкал Маргарита.

Шпинел на Лиляна водата опитал.

А Кварц помълчал със Росица на валс.

Разлистил Цитрин със Иглика романс.

Сапфир изградил за свенлива Дафина

нечут балдахин – от най-тънка коприна.

Разпуснала Здравка косите по Оникс.

Корунд поразмекнал Билянини брони.

Близнакът Топаз прилунил Виолета.

Кунцит за Камелия спуснал комета.

Лилав Аметист нацелувал Зюмбюл.

Смарагд предоставил зеления тюл...

 

И сляло се тленно с нетленно ведно –

със ритъм небесен в мистично танго.

Изгряват цветята окъпани в цвят.

Ухаят кристали с копнежи по цвят...

 

 

 

*рубин – червен;  *топаз – розов, червен, син, виолетов, зелен, жълт, оранжев, кафяв;       

*берил – бял, безцветен;  *турмалин – оранжев, жълт, виолетов, зелен, пъстър, кафяв;       

*опал – прозрачен, бял, пъстър;   *рутил – кафяв;   *планински кристал – бял, безцветен;

*шпинел – бял, розов, червен, син, зелен, жълт, оранжев, кафяв;   *кварц – розов;       

*цитрин – жълт, оранжев;  *сапфир – син, зелен;   *оникс – пъстър, на ивици (непрозрачен);

*корунд – жълт, оранжев;  *кунцит – розов;  *аметист – виолетов;  *смарагд (или                     изумруд) – зелен

© Николай Начев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??