8.04.2023 г., 8:57 ч.

Децата ще спасят гората 

  Поезия » За деца
432 3 14

Някъде там, в гори Тилилейски,

до гъбката – гъбка, до бора – ела,

расли-порасли сред чудна морава,

но не щеш ли, ги сполетяла беда.

Двама гъбари гъбките сбрали,

за да си сготвят вкусна чорба.

А подир тях двама дървари

отсекли и бор, и стройна ела. 

Птичата песен звънлива замряла.

Тревите тъжно свели стебла.

Застигнала и бука участ горчива.

Потънала в мрак горката гора.

Къде ли самичка рунтавелка се скита?

Къде отлетял сладкогласният кос?

Далѝ въздухът ведър и чист ще достига?

Редят се с мъка въпрос след въпрос...

А там, край гората, деца си играли,

свидетели станали на всичко това

и заедно в глас един си обещали

да засадят своя нова гора.

Дом тя да бъде за рунтавелка,

за гъбки безброй, за дрозд и за кос.

Със строга забрана за всички дървари.

Повярвайте, туй е важен въпрос!

 

© Златка Чардакова Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Пазете чудесата на гората »

2 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??