26.09.2015 г., 10:54 ч.

Дилемата 

  Поезия » Друга
341 0 3

 

  Дилемата

 

Едно Предчувствиие неясно

и трудно да се обясни

виси из въздуха безгласно

във летните последни дни...

 

Все още хълма зеленее,

но от стърнищата дими

и ранни угари чернеят-

в небето птица с грак лети...

 

С Душата само се усеща

или с инстинкт, а може би

и закодирано е нещо

ей тук, във нашите гърди:

 

по признаци неуловими

да знаем (просто ей така!..)

кога отиват си любимите

ни дни с разнежваща тъга!..

 

... Най- първо ще си тръгне Лятото,

ще дойде Есен, но и тя

поеме ли към Необята

ще тръгне с нея Любовта...

 

Това Усещане неясно,

че всичко дето предстои:

гори, разгаря се, угасва-

не може да се обясни!...

 

... И по космичните закони,

или по волята на Бог,

е все така откак се помни:

за всичко отреден е Срок!..

 

А някога (въпрос на Време!..)

е пак да станем на  Звезди,

и ново Слънце да приеме

за нас да грее може би...

 

Но имам днес въпрос към Бога,

или към всеки, който там

Светът ни е създал, без много

да мисли, че е неразбран...

 

-Как може да направи толкоз

красив, невероятен Свят,

но да насели с много болка

в един убийствен Кръговрат!..

 

-И все така да се създава,

но просто за да се руши,

и вярно ли е, че остават

безсмъртни нашите Души!..

 

-Добре, но как така самотни-

сами, без сетива, без Плът,

без някой даже да ги помни

във Вечността ще се въртят!..

 

... Тук мисълта ми се обърква:

О Господи, кажи дали-

ти във Творението сбърка,

та Дяволът ни улови!...

 

И виж го ти, стои на прага

и изкупува той Души,

а във замяна сам предлага:

Плътта ни да обезсмърти...

 

И ето ни сега Дилема

застанали пред Вечността:

Какво от тоя Свят да вземем-

Душата ли, или Плътта!...

 

Дали останали пречисти

отрекли всички „Грехове”

и всичките „греховни” мисли

да бродим като Духове,

 

или запазили Страстта си

в човешките си сетива

самата Вечност да прегазим

обезсмъртени във  Плътта!...

 

Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Колкото и да мислим, отговор няма да намерим.
    Да почакаме...и ще видим...
  • Въпроси...въпроси...всички си ги задаваме. Дали ще узнаем отговорите...???!!! Оценявам!
  • Велико..., философска притча - мъдри сентенции за живота...!!!
    - Как може да направи толкоз
    красив, невероятен Свят,
    но да го насели с много болка
    в един убийствен Кръговрат...!!!
Предложения
: ??:??