6.08.2011 г., 10:06 ч.

Дилеми 

  Поезия » Философска
642 0 2

 

 

                       Аз имам едно сериозно угризение.

                                                                  Почти съмнение.

                       И всички побягват и се крият,

                                                                   щом го чуят.

                       Не мога да ги стигна, нямам сили.

                                            А и май че вече не искам.

                       А беше казано: "Обичай ближния."

                       Веднага се досещам - така ще проумея

                                                              дали и той ме обича.

                       И защо трябва да го обичам?...

                       Ако знаехме цената на обичта, то щяхме

                       да я измерваме не с думите, а и кой ли

                       днес се занимава с тинтири-минтири:

                                        Политиците

                                               Проститутките

                                                            Драскачите

                       Тия, които знаят цената на тая бездна

                                                                    от чувства,

                        кроят пъклени планове за света. И

                        не се интересуват от това,

                                  че светът е това, което съм аз,

                                  и аз съм това, което е светът,

                        и значението на "Обичай ближния"

                        дали ме превръща във човек...

 

© Янко Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Именно: "...кой ли днес се занимава с тинтири-минтири"!
    Мисля си...обичането на ближния не е като "да бъдеш или да не бъдеш"...то само си става и никой не те пита /и ти самият/ искаш ли да го обичаш този ближен или не...често даже не се питаш дали и той те обича или не...имам един приятел, който казва "тука съзнанието не участва".
    Май съм от тези дето се занимават с тинтири-минтири...
    Поздрави!
  • Екзистенциално, замислящо....
Предложения
: ??:??