ДОБРОТО
А знаем ли, какво е Добро?
И то променя външността си.
Но отдолу е неговото естество -
да облича с Любов душата ти.
Приливът идва тъмен от бурята.
От него излитат рояк „скакалците“.
В стръмното търсят светлината
и хляба насъщен, смесват езиците,
оставили мъртви там - във водата.
С добрина ли ще ги посрещнеш, човеко,
или ще ги мачкаш в омраза с ботуша си,
забравил, че пришълец си бил преди века,
че и твоите деца са напуснали къщите си?
Доброто не е злоба, с усмивка прикрита,
нито лицемерно потупване по рамото,
или риене в бельото, търсейки истината
за другите, скривайки своето... срамното.
Не е прегръдка с една костелива ръка,
докато в другата е ножа, за удар подготвен,
нито зареден пистолета... в гърба опрян,
докато нашепваш нежни слова във ухото.
Не е картички, сърчица, целувчици...
изпълнили виртуалното пространство
и думи, думи, различни измислици,
докато разкриеш душевното си тайнство.
И когато са те вече разнищили,
ще те изхвърлят като ненужно, мръсно коте,
не са те питали... не са помислили,
каква буря се вихри в сърцето ти клето.
Не е, показването на сила пред децата,
говоренето за омраза, мъст и кръв.
Израстват те със страх и кипнала ярост в сърцата,
и чудим се - убийци ли се раждат от пъпната връв.
Още много, подредени в – Не е добрина...
Светът, пространството от тях се взривява.
Единствена, извечна, но изпъдена, Любовта
за вихъра на времето се държи здраво.
Трепти във сърцето...Корени дълбоко е впила.
Земята човешка е твърда, корава -
венци от корени жилави, живи извива.
След бури и пламъци, над изгоряла земя,
филизите израстват на Божествена добрина...
20 11 2019
Надежда Борисова Аврамова
© Надежда Борисова Всички права запазени