17.10.2010 г., 16:19 ч.

Доброто и (или) правилното 

  Поезия » Философска
1179 0 3

Доброто и (или) правилното

 

Не сме ли роботи, кажете,

с програми отдавна избрани,

които задвижват ръцете,

краката, но не и ума ни?!

 

Да мислим забравихме, люде,

все чакаме друг да го прави!

Той слага ни чип със заблуди,

но с надписа: „правилни нрави”!

 

Какво значи „правилен”, питам?

„Добро” е за мен, а за вас?

Това, дето чипът отчита

или онзи, вътрешен глас?

 

Защо друг задава ни роли?

Кой, освен нас, има право?

Не знаем какво е „добро” ли?

Браво бре, хорица, браво!

 

Аха, програмистът го знае?!

И вие му вярвате сляпо?!

За наш’то добро той нехае! 

ЧипЪт!  Изпълнявай!  У... трапо!

 

Дали всяка нова програма,

за правилна що ни предлага,

добра е или е измама,

с която си свойто налага?

 

За туй, че не мислим, обаче,

вината изцяло е в нас;

„добро”, смятам, „правилно” значи,

когато излезе от АЗ!

 

А щом не от АЗ-а извира,

защо все „добро” се числѝ?

Зад „правилно” нявга прозира

изгода за някой!...

                                            ... Мислѝ!

 

© Марин Цанков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Споделям позицията ти!Поздрав!
  • Правото винаги е на страната на силния.
    А Доброто е относително...
    Добрият човек не може да е неутрален и пасивен;той воюва за своето право и в тази борба може да нарани...
    Добър не значи всеопрощаващ.

    Поздрав за темата и разработката!
  • !!!
Предложения
: ??:??