27.07.2021 г., 22:03 ч.

Докато има кой да помни! 

  Поезия » Философска
493 3 4

Докато има кой да помни!

 

Настъпи звездоока вечер

и пожелах си да съм вечен,

понеже толкова прекрасна

дойде и нощ с мечта неясна...

 

Вселената да проумея

опитвах, с Мъдростта във нея,

но във безкрая от въпроси –

тя просто отговор не носи...

 

А тайните не споделени

на отлитащото Време

в космичната му обиколка

усетих в тази вечер с болка...

 

И ето: в мигове изминати

назад остават ми годините

и като даденост реална,

и като минало отдавна...

 

И само споменът  тогава,

когато сме „отвъд“ остава

с душите скитащи бездомни –

докато има кой да помни...

 

... Бих спрял аз Времето – ей богу!...

Но Слънцето нали е огън!...

Тогава значи ще угасне,

а как без изгреви прекрасни!...

 

И значи няма да се съмне

и дните ни ще бъдат тъмни,

и каго слепите– с тояга

ще се препъваме във прага...

 

... Отказвам се да спирам Времето –

разбрах: не там са ни проблемите,

а във човешката ни същност:

Животът да е смъртен всъщност!...

 

27.07.2021.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • ''Memento mori''. Поради неспокойния си дух човека често забравя, че е смъртен.
  • Хубаво е, че от време на време ни идва малко ум в главата
    Хареса ми!
  • Дори с колесницата си младият Фаетон
    усетил крен по слънчевият небосклон...
    Много ми допада този емоционален заряд на неосъществените копнежи!
    Вечният стремеж но човека да преодолее природата, която носи в себе си.
    Поздравления, Коста!
    Бъди жив и здрав,мореплавателю!
  • Много ми хареса мъдростта с която е пропито стихото!
Предложения
: ??:??