Дъжд
Посрещни ме с чадър във дъжда,
това е мечтата ми -
посрещни ме, любима,
изтрий таз черна ръжда,
разяла душата ми,
та да знам, че те има!
Посрещни ме!
Заради мен наруши си покоя,
за мен - намокри се във пороя,
навярно ще бъде той кратък,
но така ще знам, че си моя,
както аз съм твой без остатък!
Ще знам, че съм в твоята мисъл,
всичко в мен жадува това
и с устни по теб съм написал
най-нежните свои слова.
Посрещни ме с чадър! Прегърни ме!
Дъждът не ще ги отмие!
С истинска жар целуни ме,
а бурята нека си вие...
Мокри тела ще стоплим в прегръдка
и не ще ни е нужна речта,
ще те вдъхна - ти моя, живителна глътка,
незабравима ти, моя мечта!
Но минава трамвай след трамвай,
празна е нашата спирка.
Животът без теб - той също е празен!
Под дъжда се намокрих до край,
от раздяла и мъка погазен.
През локвите тръгвам полека,
а пред мен все си вали,
как ще диря към тебе пътека,
та сърцето е спряло!
И толкоз боли!
Но сякаш удари ме гръм
и то заби като чук,
когато видях през дъжда
с чадър да посрещаш ти друг!
© Николай Лалчев Всички права запазени