12.07.2015 г., 11:39 ч.

Един летен ден в полето 

  Поезия » Пейзажна
387 0 4

 

 

Един летен ден в полето

 

Почти към пладне слънцето отива,

а този ден е най-обикновен...

Коларски път в неясна перспектива

се вие из нивята затревен...

 

Невероятно синьо е небето,

а малко облаче като петно

белее, но от вятърът подзето

към хоризонта се понася то...

 

... И толкова е тихо, че се чува

как лимфата в ушите ми тече.

И вятърът безсилен не палува,

а слънцето пече ли си, пече...

 

И птиците се крият из гората,

и само пеперудите летят,

увяхнали от жегата цветята-

очакват кротко вечерният хлад...

 

Жужат: пчели, невидими мушици,

листата във безветрие висят,

прежуря слънцето, а свил зеници-

червени кръгове пред мен трептят...

 

... Отсреща сред дърветата се види,

селце едно, забравено от бог:

през клоните прозират керемиди,

внезапно дим извива на възбог...

 

Петел объркан изведнъж пропява:

в селцето значи още и сега-

живеят хора, на инат тъдява,

но питам се обаче: „Докога?...”

 

Въпросът, знам е просто реторичен,

а отговорът е предизвестен

и във отчет бездушно-статистичен:

с последният погребан някой ден!...

 

Коста Качев,

11.07.2015.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Споделям болката ти за това селце.
    Поздравления, Поете!
  • Хареса ми!
  • Красива тъжна картина на една наша действителност. Благодаря ти за тези думи, Коста.
  • Красива образност...!!!
    Жужат: пчели, невидими мушици,
    листата във безветрие висят,
    прежуря слънцето, а свил зеници-
    червени кръгове пред мен трептят...
Предложения
: ??:??