29.10.2019 г., 8:15 ч.

Един ненужно-южен вятър... 

  Поезия » Пейзажна
848 0 1

Един ненужно-южен вятър...

 

Навън ме вика Оня вятър

ненужно-южен в Есента

и разпилява той листата,

които ровя със крака...

 

И въздухът е пълен с нега,

и аз от нежност съм пиян,

но вятърът върти, а с него

светът върти се неразбран...

 

Все още много огън има

в огнището на Есента,

а със предчувствие за зима –

затрупваме го с пепелта...

 

Надяваме се да опазим

там въгленче, поне едно

и като в приказна фантазия

да лумне после то само!...

 

От вятърът ненужн-южен

да можехме да го спасим,

а в дни, когато ни е нужно

отново да възпламеним...

 

... Не е възможно!... Но в Душите

поне да спастрим топлина –

за да не зъзнат и мечтите

ни, както зимните цветя!...

 

...Те прелестни са толкоз нежни,

че може гений саможив –

да ги́ е съ́твори́л небрежно:

за мъртав свят... Макар красив!...

 

26.10.2019.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??