6.03.2024 г., 15:08 ч.  

Елементи 

  Поезия » Свободен стих
84 0 0

Елементи

 

Части и фрагменти на неизвестно

Цяло те са.

Животни, хора, предмети, същества - 

Те са Елементи на нашата душа.

Минути и секунди, години, часове и

Векове.

Кръгове и цикли - дните и животи,

Нощите дълбоки и предутрения час.

 

Мисълта трева е за кравата-душа.

 

Не бързай да живееш и гориш!

Огънят твой от елементи много

Се нуждае.

Разходките обичай и почитай!

В тях "пасе" душата твоя. Учиш се

Да мислиш - наблюдаваш.

Да гледаш ти се учиш. Погледът е мозък.

Елементи той събира. Кравата пасе-пасе.

Тревата на живота. Животът огън той е.

 

Разходката е медитация прекрасна.

Тъга и радост, любов и ненавист.

Те разходка са на твоята душа.

Движение в теб създават.

Не се лишавай ти от никой елемент.

 

Едно щом нещо ти завидиш, поогледай

Елемента този, виж до него що стои.

Природата говори. На теб говори тя.

Чака твоите нозе и твоите ръце.

Така душата ти събира елементи.

За огъня на твоя дух, духът ти да се

Носи и лети - и да събира елементите-

Тревата за кравата-душа.

И да преживя-мисли-чувства тя.

 

Душата дом и домове строи.

В тях вечно ще живее тя.

И богове във нея има - боговете са

Души и домове - достижения, еталони.

Те са пример-вдъхновение за твойте

Песни - песните да твоята душа.

Те са вятър за духа, да носи той

Душата във ливади да пасе,

Тревата на живота да събира, и после да

Пре-живя - пак да преживява и

Живее тя.

Това гориво е за огъня на твоя дух.

 

Пей, прославяй боговете.

Река щом видиш изкъпи се в нея.

Общувай със студената вода.

Елементи тя съдържа.

 

Мостовете уважавай - те преход

Са на другата страна. Пресечна точка.

А на моста подмостната страна -

Тя е достъпа до майката земя -

До подземната страна - където

Твоят дух живот намира - 

Таен и специален - в лаборатория,

В скривалище специално.

Това е твоята "землянка".

 

Слава на Велес, славянски бог,

И бог природен - синът на кравата

Земун - синът на майката земя.

Бащата негов Род е - великото Небе.

На него слава, и на Лесничея,

Братът негов - що скромно той твори.

 

Елементите на пътя свой събира.

 

Слава на животни, хора и градини.

На всичките гори, горички и

Пътеки - на стръмнини и равнини.

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??