30.10.2012 г., 11:20 ч.

Еретични олтари 

  Поезия
487 0 3

 

ЕРЕТИЧНИ ОЛТАРИ

 

Ако наистина душата иска само

да коленичи за молитва мълчалива,

защо й е надвисналият свод на храма,

стените с мъртвите икони причудливи,

светците нарисувани, олтарът тесен,

съвременното електрическо кандило?

 

Нима, отправена под купола небесен,

молитвата би имала по-малка сила?

 

Ако със изповед душата търси плахо

пред някого да се покае в тишината,

най-подходящи ли са храмовата стряха

и щатният служител божи на заплата?

 

Щом тука всяка свещ е печеливша стока,

щом има ценоразпис колко всичко струва,

не значи ли това, макар да е жестоко,

че даже Божията прошка се купува?

 

Възможно е и да съм грешен стар неверник

– какво от туй, че някога съм кръстен в храма? –

но знам – и Сатаната има дреха черна,

а щатни добродетели под расо няма.

 

И който иска нека в ерес да ме укорява –

аз имам свой олтар, пред който да се вричам;

по своя образ и подобие

свой Бог създавам

и в храма на душата си

единствено пред него коленича!

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??