4.11.2006 г., 12:04 ч.

Есен 

  Поезия
588 0 0

  ЕСЕН
Преди да плъзнат подир ден мъглите
                                                            

и капки тежки да се търколят,                                                             

в гората уморено се преплитат                                                             

дърветата и сменят цвят след цвят.                                                              

 

В учудващ стил художник е изваял                                                             

картина с милиони цветове,                                                             

че даже и в палитрата не зная                                                             

места ще си намерят ли поне?!                                                             

 

А погледа се плъзга и опипва                                                             

по тази дива, проста красота -                                                             

през клоните поклащани политва-                                                             

сякаш коси, развени на жена.                                                              

 

Над тебе плащ се спуска нереален                                                             

от пъстри и нашепващи листа,                                                             

със огнен блясък и със стон фатален                                                             

от пускат се на морната земя.                                                             

 

И само твойте крачки през килима,                                                             

шумейки заглушават този стон                                                              

нашепват, че след есен идва зима                                                             

и сменя тъжно вятър тон след тон…                                                              

 

Тогава тази пъстра амалгама                                                             

от огнени и меки цветове,                                                             

снегът ще замени със друга гама                                                             

и ще накара времето да спре.                                                             

 

Но тук в гората още се преплитат                                                             

и сменят се в листата цвят след цвят -                                              преварили дори със ден мъглите -                                                              трептят, играят, гонят се, блестят…  

 

 

© Станимир Власакиев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??