20.09.2021 г., 20:43 ч.

Есенен романс 

  Поезия » Любовна, Пейзажна
284 0 0

Есенен романс

 

А Есента дойде,

не можем да я спрем!...

Тя до сега не бе́

добавяла проблем

към всичко онова́,

което ни гнети́:

– разблудни сетива́,

– несбъднати мечти...

 

Животът бе суров,

непредвидим бе той:

отказваше любов,

предлагаше – запой...

Обаче за това́

сега да не виним

духът на Есента –

нахлул непредвидим!...

 

Но ето я дошла́

със  ветрове́, с мъгли

тя пита за това́:

– Какво не сме могли́

да свършим до сега́

във нашият Живот

и някак: „ей така́“

сме пропиляли в ход...

 

–Богатствата на дни

за нас от Вечността

загатнали сами́,

че може в Есента –

тъй, някога, веднъж

отново с благослов:

– Жена да срещне Мъж

в разтърсваща Любов!...

 

И вече във едно́,

(затрогващо сега) –

не питайки: „Защо?“

да тръгнат под ръка

към Оня втори шанс

възможен в Есента,

получили в аванс –

Нов дял от Вечността!...

 

... но вече с мъдростта

на опит придоби́т

ще пазят щедростта –

превърната във мит...

Разбрали, че в Света

реално се живей

и грях е: от Страстта

и миг да се пилей...

 

Така че в Есента

ако случайно Ти

си срещнал Любовта –

при нея остани́!...

И някъде напред

(не в спомени назад!)

ще има Страст за теб

и в Есенният свят!...

 

... А всеки нейде спрял

на при́пек в Есента –

навярно би разбрал

за нея същността...

Тя идва като дар,

задъхана при нас –

с вълшебства и нектар

за късната ни Страст...

 

... Във чудния сезон

на зрялост и мъгли,

във който по закон

и често дъжд вали́ –

щом срещнеш Любовта

благословен бъди́:

със Есен в Есента!...

 

... И не пропускай миг

да бъде не живян,

и не отронвай вик

заглъхнал неразбран!...

– В безумно тържество

Ти Втория си шанс

със Любовта в едно́

слей в Есенен романс!...

 

20.09.2021.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??